De poort van Euskadi – Reisverslag vanuit de mars op Brussel

Vitoria, August 10, Dag 16 van de Mars op Brussel. Vanuit Miranda de Ebro, 32 km.

Beste Mensen,

Geografisch, en zo ook cultureel, is het Iberische schiereiland in drie gedeeld. De Middellandse Zee kust, de Centrale Hoogvlaktes, en de Atlantische kust.  De groene bergen in het Noorden vangen alle wolken die komen overgewaaid vanuit de Atlantische Oceaan, en maken van de hooglanden een droge, bijna woestijnachtige streek. Overdag kan het verschrikkelijk heet zijn, maar de nachten zijn koel.

De avond van 9 Augustus reed ik door de verschroeide ‘meseta’ noordwaarts met 2 kameraden om de mars te gaan ondersteunen. Met de wagen ben je 6 uur onderweg om het traject af te leggen dat de marcheerders reeds te voet hebben afgelegd in twee weken. Als we toekomen in het kamp aan de Ebro rivier, in  de stad Miranda, is het al ver na middernacht.

Tenten opbreken in Miranda, 10 Augustus

Vanuit de Bergen van Noord Spanje begonnen een duizend jaar geleden verschillende kleine koninkrijken De ‘Reconquista’, de herovering van het schiereiland op de islamitische bezetting.  Maar een van die oude natiestaten nam niet deel aan de verovering. Het was een particuliere natie, en ze verkoos zich enkel met haar eigen zaken in te laten. Euskadi. Baskenland.

In de buitenwijken van Miranda de Ebro gaan we de grens over. In de verte bewaakt een toren de bergtoppen. Het koren is net afgemaaid. Dit geeft aan het landschap een plezierig uitzicht, netjes verdeeld in grote lichtgele stukken. De bergen aan de horizon zijn bedekt met bossen. Het ziet er allemaal zo ordentelijk uit dat het wel lijkt alsof het land bewoond is door hobbits.

Enkel de A1 autoweg verstoort het beeld van een vredevol en voorspoedig graafschap, onaangetast door de tijd. Vandaag marcheren er ongeveer 50 mensen. Ze vertrekken ik kleine groepjes, enkelen nemen de oude bedevaartweg van Santiago De Compostella, anderen gaan langs de autoweg of de oude verlaten nationale weg. Vandaag krijgen we het gezelschap van een cameraman van de “Deutsche Welle” en een journalist van een van de grootste dagbladen van Nederland.

De Duitse cameraman filmt ons enkel terwijl we ons voorbereiden om te vertrekken en de stad te verlaten, maar de Nederlandse journalist heeft besloten met ons mee te gaan. Het zal gouw blijken – en ze zal gouw merken dat, nadat ze overuren gemaakt heeft tot in de vroege morgen voor ze naar Madrid vloog en daar een trein nam om ons ter vervoegen – dat de mars geen zondagse wandeling is. De ganse dag lopen we onder een hete zon, en we houden het enkel vol dank zij de zeldzame maar kostbare voorraad van onze bezemwagen. Het was een goede manier om er te beginnen aan wennen. Het gaat hard zijn. En zo moet dat zijn.

De groep is nog niet verbonden zoals de Noord Kolonne in de mars naar Madrid. Er zijn ook veel mensen die meegaan voor enkele dagen om dan weer afgelost te worden door andere tijdelijke marcheerders. We wandelen door een valei die een enclave van Castilla blijkt te zijn, maar recht voor ons is er een poort tussen de bergen die leidt naar Baskenland. Terwijl ik met een van de kameraden babbel vraag ik hem om mij een en ander uit te leggen over de geschiedenis van Baskenland en Spanje.

Poort van Euskadi

Aan de andere kant

Hij geeft een korte schets van de late middeleeuwen. De Baskische adel werd onderworpen en zwoer trouw aan de koning van Castilië in ruil voor het behoud van hun plaatselijke privileges.  Vanuit de Baskische haven van Bilbao werd de wol van de schaapherders op de hoogvlaktes verscheept naar het Noorden, naar Vlaanderen waar de fameuze wevers van Gent en Brugge er kleren van maakten.

Lunch langs de autoweg

We zullen niet passeren in Bilbao. De eerste stad die we tegenkomen is Vitoria/Gasteiz, de hoofdstad van Euskadi.  De oude stad zit verborgen achte een grote kost achtergelaten door de vastgoed bubbel. De Basken die de stad bewonen lijken mij gewone mensen zoals hij en ik. Ik vraag mij af waar al dat gefluister over gaat.

Acampada Vitoria

Auteur: Oscar  Ten Houten 
Vertaling: Daniël Verhoeven
Originele Engelse tekst

Advertisements

2 comments

 1. Miguel · August 11, 2011

  Hi,

  I was wondering who is behind this. In any case, we are in contact with the marches and with Madrid and Barcelona and we are trying to coordinate the efforts with other Belgian groups to prepare the arrival of the marches from 8-15 Oct. We had already 2 meetings in the last 2 Saturdays and we will have another meeting on Sat about this and if you are interested it would be great that you participate.

  Hope to hear from you!
  Miguel

  International Commission
  15M Bruselas

  http://15mbruselas.com
  n-1: https://n-1.cc/pg/groups/232659/15m-bruselas
  twitter: @15MBruselas
  skype: bxl.15m

  • De Viegende Reporter · August 11, 2011

   We are a small group in Gent originating from “Solidariteit van Onderop” http://www.facebook.com/groups/131036960288661/ which was an occupation of an alley in Gent from January until June this year as a protest against the lack of affordable housing. There was also a DRY group in Gent, mainly Spanish students. See http://www.facebook.com/groups/211102295586772/ But that group is no logner active in the streets, I presume the students have left for holidays. Anyway you cannot enter the FB-group any longer.

   We only have contact with a Guy that worked on Puerta del Sol and joined the March to Madrid recently. We would be glad to receive information of the Barcelona March also. Ihave joined on FB the International march to Brussels for Democracy http://www.facebook.com/groups/March.for.democracy/ and will write you a mail so we can have further contacts.

Input:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.