De andere kant van de spiegel – Reisverslag vanuit de mars op Brussel

Donostia, 15, Augustus, Day 21 of the Mars op Brussel. Vanuit Tolosa, 25 km.

Tolosa. Tanden poetsen in de morgen.

Tolosa. Tanden poetsen in de morgen.

Beste Mensen,

Hier wacht ik al dagen op. En ik kon hem ruiken, eindelijk , langvoor we toekwamen in Donostia/San Sebastian.

De oceaan.

Vandaag was de tocht veel langer dan hij had moeten zijn. Opnieuw formeerden we een groep met Jesus Christus en Marianne. Kameraad Leonardo voegde zich ook bij ons om uit de lijken naar de minst bereisde weg. We vonden hem niet, we liepen verloren in de boomgaarden op de heuvels.

En als we nu eens terug afdalen naar de vallei, als we de rivier volgen moeten we uitkomen bij de zee. En zo wandelen we verder, zonder te stoppen, door het ene dorp na het andere, langs het streep van kleine spoorwegen die afdalen naar de kust.

Auteur: Oscar Ten Houten
Vertaling: Daniël Verhoeven
Originele Engelse tekst

De strijd is de weg

De strijd is de weg

Detail van een grafiti

Detail van een grafiti

Logo van een sociaal centrum

Logo van een sociaal centrum

Muurschildering op een brug.

Muurschildering op een brug.

Traag beginnen de dingen te veranderen. Het eerste dat verandert is het licht. Het heeft een speciale glans in de verte. Het volgende is de lichte zoutgeur. Daar voegt zich een speelzieke hete wind bij die op je gezicht slaat. Maar we zijn er niog niet, maar de twijfel is compleet verdwenen, we naderen de zee.

De weg vanuit de heuvels naar de stad

De weg vanuit de heuvels naar de stad

In de buitenwijken van San Sebastian worden we verwelkomd door kameraden van de Acampada Donostia die ons begeleiden in de stad. Met veel bombarie stappen we af op de prachtige boulevard waar de stad een natuurlijke baai omarmt, en waar een Christus standbeeld bovenuit torent. De poort naar de oceaan wordt bewaakt door een klein eiland. Daarachter alleen maar water.

We komen San Sebastian binnen

We komen San Sebastian binnen

Terwijl de mensen op het strand verwonderd opkijken als z eons zien voorbij paraderen, loop ik na te denken, over de zee en de kust als dunne grens tussen twee totaal verschillende werelden. De steden aan de kust hebben een dubbel gezicht. Als landrovers die uit de heuvels komen zien wij maar een van die gezichten. De andere kant is het domein van de zeelui.

While the people on the beach curiously look up to see us parading by, I wonder. About the sea, and the coast as a thin border between two different worlds. The towns on the seaside have a double face. We, landlubbers coming down from the hills, only see one of them. The other one is reserved for the sailors.

"Perroflautas" op de boulevard

"Perroflautas" op de boulevard

Het Baskenland is onder andere bekend omwille van zijn navigators. Vooral in vroegere tijden. Vlakbij  Donostia ligt het klein vissersdorp waar kapitein Sebastián Elcano werd geboren. Hij was bevelvoerder van de eerste expeditie die een reis rond de wereld maakte. In de geschiedenisboeken wordt dat exploot toegeschreven aan de Portugese navigator Ferdinand Magellan. Maar Magellan is nooit terug thuis aangekomen. Hij is omgekomen in een gevecht tegen de bewoners van de eilanden die later der Filipijnen zouden worden genoemd.

Elcano nam het commando over en maakte de reis af. Het was een verschrikkelijk avontuur. Als gevolg van de vreselijke  weersomstandigheden, muiterij, honger, oorlog en ziektes bereikten slechts 19 van de oorspronkelijke 265 matrozen Spanje in September 1522. En slechts een van de 5 schepen die vertrokken waren uit Sevilla, meer dan drie jaar daar voor, kwam terug.

Ik kijk naar de zee en vraag mij af  hoe het zou zijn om de wereld te ervaren als matroos en onze steden te zien van de andere kant van de spiegel.

Scene van de Algemene Vergadering op het strand

Scene van de Algemene Vergadering op het strand

Auteur: Oscar Ten Houten
Vertaling: Daniël Verhoeven
Originele Engelse tekst

Advertisements

Input:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.