Entendez-vous dans les campagnes! – Reisverslag vanuit de mars op Brussel

St. Vincent de Tyrosse, 19 Augustus, Dag 25 van de Mars naar Brussel. Van Bayonne naar St. Vincent de Tyrosse, 28km.

Beste Mensen,

Het was een goed idée om eens een rustdag te nemen. We zouden dat meer moeten doen, vooral in de steden. Zo kunnen we een beetje rondlopen, de plaats leren kennen en rusten. Het probleem is dat we en strikt schema hebben. We moeten in Parijs zijn binnen minder dan een maand en we moeten nog door bijna heel Frankrijk.

Aan de andere kant was Bayonne niet interessant voor ons. Alles bij elkaar genomen, was het een teleurstelling. Er was een hoopje Indignados om ons te verwelkomen, maar niets dat leek op een organisatie. Gisteren namiddag tijdens de betoging droegen we een tent mee door de straten terwijl we slogans riepen in het Spaans en Frans. Die tent was een prachtig idee, we zagen er uit als een processie. De mensen keken naar ons met een glimlach en een meewarige frons op hun voorhoofd. Maar op onze vergadering kwamen ze maar met enkelen af .

Muurschildering in Bayonne

Muurschildering in Bayonne

Gelukkig was het anders vandaag. Net als in Spanje is de interesse van de mensen in de dorpen groter dan in de steden, zowel relatief als in absolute cijfers. Zo ook vandaag. Alhoewel we buiten het dorp  kamperen naast het lokale sportcentrum, zijn er meer mensen van hier dan mensen van de mars present. Ze hebben ons een warm onthaal gegeven en uren geduldig gewacht tot de algemene vergadering begon.

Een zeil tegen de regen spannen op de markt van Bayonne

Een zeil tegen de regen spannen op de markt van Bayonne

Natuurlijk moeten de bijeenkomsten nu tweetalig zijn. Zo worden ze langer en het aantal onderwerpen dat behandelt wordt neemt toe, maar lukt wonderwel. Sommige sprekers zijn zowel het Frans als het Spaans machtig, zij vertalen zelf. Anderen geven de microfoon door aan de tolk. De Duits- en Engelstaligen gaan rond iemand zitten die hun taal spreekt en een simultane vertaling fluistert.

Een punt dat telkens terugkomt bij de Franse deelnemers op onze volksvergaderingen is dat ze praktische voorstellen verwachten. Ze zeggen dat de mensen in Frankrijk echt bereid zijn om de straat op te gaan – iets wat ze de laatste jaren regelmatig bewezen hebben – maar de doelstelling moet klaar en simpel zijn.  Willen ze zeggen: ze zijn in staat om het ganse land plat te leggen voor meerdere dagen om twee procent opslag te vragen, maar ze zullen hun zetel niet uitkomen om een betere wereld te eisen voor hun kinderen.

Ik geloof niet dat dit klopt. Frankrijk heeft even veel te leiden van de problemen die ook elders in de wereld spelen. Het geleidelijk beperken van de burgerlijke vrijheden, commercialisering van publieke goederen, toename van overheidsbemoeienis, corruptie en nepotisme, racisme en sociale uitsluiting, etc. Veel mensen zijn hier niet gelukkig mee. Het is niet het soort maatschappij waarin ze willen leven, maar momenteel, denk ik, zijn ze er nog niet van overtuigd dat de 15-Mei beweging de juiste troeven gespeeld heeft voor alternatief.

Meer dan eens in het verleden heeft het Franse volk beslist om het systeem wakker te schudden voor een revolutie. Ze  zullen dat opnieuw doen. Nu planten we hier op het platteland het zaad voor iets groots. En eens de organisatie van onze beweging sterk genoeg is, en dat geef ik toe, dat zal nog een tijdje duren, dan zullen de Fransen opnieuw opstaan.

Auteur: Oscar Ten Houten
Vertaling: Daniël Verhoeven
Oorsprongelijke Engelse Tekst

Advertisements

Input:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.