Facebook versus praten in de wijken

Als we vanuit België naar de Spaanse Indignados kijken dan denken we aan de massa’s op De Puerta del Sol, het pausprotest of de marsen vanuit Madrid en  Barcelona naar Brussel. Maar dit is gezichtsbedrog. Reeds in Juni kondigde Democracia Real Ya aan dat de  beweging zich zou terug trekken in de wijken: Toma los Barrios.

Het is niet gemakkelijk om van hieruit concrete getuigenissen over dat werk in de wijken weer te geven, want dit speelt zich niet langer af via Internet, maar op de straten en pleinen van de steden en dorpen. Alles wat we erover weten is dat ze volgens dezelfde methodieken werken als op de Puerta del Sol en er ook nieuwe ontwikkelen.

Hier toch enkele getuigenissen die ik vond in Corrente.

Basel Ramsis, een 37-jarige Egyptische filmer die in Madrid leeft stelt dat Twitter en Facebook niet zo betrouwbaar zijn al mensen wel denken. De potentie van Facebook om werkelijk mensen bijeen te brengen vind hij maar ‘zwakjes’ nadat er minder dan vijf mensen opdaagden in Granada na een FB-oproep. Het is een getuigenis van begin Juni dit jaar, maar Ramsis is wel een veteraan van het Tahrirplein en was ook op post op 15 Mei op de Puerta del Sol. Hij stelt:

“Faceboek en Twitter spelen een belangrijke rol om mensen bewust te maken, maar ze kunnen er niet voor zorgen dat mensen demonstreren.”

Hij stelt dat de discussies die de kern van de beweging uitmaken plaats vinden op de straten en de pleinen, en niet op Facebook.

Een andere getuigenis is die van, Telez, een vrouw in Madrid.  Ze  vernam dat er een vergadering was in de buurt via een poster aan een paal, vlak bij haar appartement, niet via Facebook. De protesten op de Puerta del Sol woonde ze eerder wel bij, en daarover had ze dan weer wel vernomen via Facebook. Ze vertelt dat ze op Facebook overspoelt wordt met berichten en uitnodigingen terwijl een poster opgehangen in haar buurt direct de aandacht trekt en haar ook meer het gevoel geeft dat haar opinie er toe doet.

Eenvoudig is het niet en er is nog veel werk aan de winkel.

Hopelijk kunnen we in de toekomst nog meer ervaringen uit de ‘Barrios’ verzamelen. Ook ervaringen van lezers zijn welkom. Maar  zelf ervaringen opdoen is ook niet mis 🙂

Input:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.