Afscheiding – reisverslag vanuit de mars op Brussel

Auteur: Oscar Ten Houten

Oorlog beraad in Blois

Oorlogsraad in Blois

Blois, 10 September, Dag 47 van de Mars op Brussels. van Monteaux naar Blois, 28 km

Beste mensen,

Vandaag hadden we een oorlogsraad. Ik was er niet bij, omdat ik wist dat het lang zou duren, en ik kan lange vergaderingen niet doorstaan.

Momenteel is het middernacht, de meest mensen komen net ote. Ze zijn in Monteaux vertrokken om vijf uur. Ik had niet zo veel tijd om de alles te reconstrueren op basis van hun getuigenissen, en ik heb niet veel tijd om te schrijven, maar hier volgt min of meer wat er gebeurde.

De ‘Pretorianen’ zijn vertrokken. Dit was het einde van een aan-slepend conflict dat al zijn beslag had gehad in de tragische gebeurtenissen van Lizant. Wat me vooral opviel was opluchting. Iedereen heeft, gans de weg zingend, in groep gewandeld.

Nu zitten we zonder transport en zonder fondsen. We hangen in grote mate af van de goodwill van mensen die ons helpen de keuken en de bagage vervoeren, dag na dag. Tot nu toe hebben we het geluk gehad die mensen te ontmoeten.

Wat onze schat betreft, die hebben de Pretorianen meegenomen. Hier is geen excuus voor, maar ik heb geprobeerd het uit te leggen. In het algemeen, als er geld aan te pas komt, worden mensen wolven. We proberen anders te zijn, we willen een maatschappij gebaseerd op menselijke waarden in plaats van economische, maar wanneer woede, resentiment en wantrouwen de kop opsteken, zijn mensen niet langer verlegen om hun zwakheden te tonen.

De Cubaan heeft nooit aan de groep vergeven wat er gebeurd is in Lizant. Zijn tent werd geplunderd en kapot gemaakt. He verloren een gouden ketting tijdens de schermutselingen. Hij vroeg terecht de volgende morgen dat men het zou terug geven. Dat gebeurde niet. Ik den dat dit zijn rechtvaardiging is om de mars te verlaten samen met de Pretorianen en de schat,  maar het verwondert mij dat hij zichzelf niet verdedigde tijdens de interne vergadering deze morgen. Te meer omdat hij een advokaat is.

Ze zijn vertrokken naar Parijs. Ze beweren dat ze ons daar terug zullen ontmoeten, maar de interne vergadering heeft dat niet aanvaard en besloten hen uit te sluiten. Een communiqué zal vrijgegeven worden waarin staat dat ze de 15M beweging niet meer vertegenwoordigen. De Spaanse Inquisitie heeft gesproken.

In totaal, zijn er een twaalftal schadegevallen op het slagveld. De Fransen zijn ook vertrokken, maar god zij dank, zij keren terug. We zullen hen nodig hebben.  Ons communicatie-team is ook vertrokken naar Parijs. Ik weet niet wat ze daar gaan doen, net zoals ik nooit begreep wat ze deden in de Mars. Onze ‘officiële’ communicatie was heel pover, zowel naar de buitenwereld, als van de buitenwereld naar de groep.

De Mars was OK vandaag. We wandelden eind  door het bos ons orienterend op het zonlicht dat gefilterd werd door de bomen. Het was een welkome afwisseling van omgeving. Toen we uit de bossen kwamen wandelden we de rijke oude stad Blois binnen, strategisch gelegen op de klippen langs de Loire.

Today’s march was good. We walked the last bit across the forest, navigating on the sunlight filtering through the trees. It was a most welcome change of environment. When we came out of the woods we walked into the rich old town of Blois, strategically situated on the cliffs along the Loire.

Dingen zijn heel wat veranderd  de laatste paar weken. De kwaliteit en kwantiteit van het voedsel dat in de veldkeuken klaargemaakt wordt gaat achteruit. De hippies zijn al lang vertrokken en vele marcheerders hebben opgegeven. Ik denk dat het te maken heeft met het comfort van de westerse maatschappij, mensen weten niet meer wat afzien is, of hoe ze dingen moeten opofferen, improviseren, echt genereus zijn. We kunnen het ook niet, want als wel beschouwd is deze Mars ‘peanuts’ vergeleken bij wat mensen in het verleden al verwezenlijkt hebben.

Ik ben triestig en zit na te denken over wat er in kamp Blois is gebeurd.  Pas als de resterende wandelaars laat in de avond toekomen keert mijn optimisme terug.  Hoe je ook draait of keert, een probleem is opgelost. Wij zijn geen heiligen – behalve Jezus Christus misschien – maar we zijn sterke geesten. We zijn vastbesloten om verder ter gaan, we kunnen grotere problemen aan dan deze die we intussen overwonnen hebben, en we zullen sterker worden.

Noot: Het communiqué waarvan sprake vind je hier

This slideshow requires JavaScript.

Oorspronkelijke Engelse tekst

Advertisements

Input:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.