Afspraken rond moderatie op FaceBook-groep – versie 13 Sept 2011

WAAROM?

Polarisatie loert voortdurend om de hoek op Internet,omdat het in feite ‘ersatz’ communicatie is voor communicatie in de reële wereld. Het overbrengen van gevoelens via lichaamstaal en intonatie ontbreken.  Naar de context en de intenties kunnen we alleen gissen… dus kunnen we ons ook vergissen. Misverstanden zijn uiteindelijk niet oplosbaar online.

Online heb je enkel logica en argumenten ter beschikking, maar sedert de stelling van Gödel weten we ook dat de logica uiteindelijk ook niet consistent is.

De communicatie in de reële wereld is onvervangbaar.

Dezelfde negatieve fenomenen, die je vindt in de reële wereld,  zoals persoonlijke aanvallen, suggestief taalgebruik, demagogie en manipulatie komen in veel grotere mate voor op Internet. Dus moeten we er hier ook extra op letten.

In de reële wereld heb je ook  polarisatie, maar het kan daar wel effectiever bestreden worden, face to face.

Als we regels voorstellen zijn die bedoeld om de diversiteit en eenheid van de groep te bewaren. Regels zijn nooit een doel op zich zelf, enkel een hulp middel. We moeten constant werken aan de effectiviteit ervan… wat dus wil zeggen dat ze niet onveranderlijk vastliggen. Ze staan ter discussie.

WAT?

De Facebook-groep Reële Democratie Nu! – Gent heeft 6 beheerders wat om te beginnen al een zekere diversiteit garandeert. Dat was alvast de bedoeling. Hun belangrijkste taak is de fair play online te bewaken via overtuiging, niet vanuit een autoritaire instelling. Iedereen is gelijk en niemand is meer gelijk dan een ander.

Er zijn geen beperkingen qua topics.

Probeer mensen te overtuigen om bij de topic van een bericht op de wall te blijven. off-topic is verwarrend. Het is beter om zelf een bericht te plaatsen dan bij het bericht van iemand anders dingen te berde te brengen die er niets mee te maken hebben.

Soms switchen mensen van wall-naar inbox en omgekeerd. Op de wall vind je dan discussies die niet meer transparant zijn. Er zijn dingen gecommuniceerd die niet iedereen van de groep kon lezen. Dat is verwarrend. Probeer op  het zelde kanaal te blijven.

Vermijdt ook lange teksten in een thread. Maak in plaats daarvan een document of doe een posting op de Blog. Daar is meer ruimte om te discussiëren.

De werktaal van de FB-groep is Nederlands OF Meertalig, Nederlands inclusief. Het is ook niet de bedoeling daarin bestraffend op te treden. Een positieve instelling is veel efficiënter. Als iemand een bericht post kan iemand die kan vertalen er gewoon een vertaling in de commentaar aan toevoegen.

Als je een FB-vriend toevoegt, stuur hem dan ook een mailtje om dat te melden, en om te melden dat hij gewoon weer kan uitstappen. Het is een kleine moeite.

Beheerders kunnen duidelijke commerciële en partijpolitieke propaganda, schrappen. Ze kunnen eventueel eerst vriendelijk aan de gebruiker vragen om dat zelf te doen, en als hij weigert, kunnen ze het zelf doen zonder pardon.

We vergaderen niet via Facebook. Conflicten binnen de groep moeten op de Volksvergadering uitgepraat worden.  Facebook is geen collaboratie tool. We kunnen aan teksten werken online via pads.

De FB groep dient niet om persoonlijke vetes uit te vechten. Het is al een miljard keer bewezen dat dit niet werkt.   Die dingen moeten face to face uitgepraat worden in plaats van ermee de sfeer te verzieken en anderen te betrekken in iets waar ze weinig of niets mee te maken hebben.  Als het de spuigaten uitloopt kunnen de beheerders na onderling overleg ingrijpen door na mededeling van de reden waarom ze dit doen, de querulanten een afkoelingsperiode van 3 dagen op te leggen. Ze worden dus gewoon 3 dagen geblokkeerd.

Elk groepslid mag natuurlijk zijn eigen berichten verwijderen zonder dat hij daar op aangesproken wordt, dat ligt nogal voor de hand.

HOE?

De beheerders werken via overtuiging,  niet vanuit een autoritaire instelling. Iedereen is gelijk en niemand is meer gelijk dan een ander.

Reële Democratie Nu! is inclusief, hecht veel belang aan respect, vindt zich aanpassen aan diversiteit super belangrijk en streeft ernaar de eenheid van de beweging te bewaren. Eenheid in diversiteit, diversiteit in eenheid.

Wordt voorgelegd op de Volksvergadering van 17  Sept 2011

Is goedgekeurd  op de Volksvergadering van 17  Sept 2011

Advertisements

Input:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.