Objectief Dexia

Auteur: Oscar Ten Houten

12 Oktober,  Agora Brussel Dag 4, Acampada Dexia

Beste Mensen,

Acampada Dexia

Acampada Dexia

Op het officiële programma dat uithing in de hal werd  12 oktober aangekondigd als de werelddag tegen het kapitalisme.  Daarvoor werden een pak werkgroepen en debatten georganiseerd. Op het programma in de cafetaria las je naast elke activiteit het uur en het auditorium waar ze plaats had. Geen enkel betoging of enige andere actie was gepland.

Toen ik door de Belgische kranten bladerde om het nieuws over de Indignados te lezen moest ik eerst door vijf pagina’s ploegen over de problemen van Dexia en de noodzaak om de bank te redden met overheidsgeld.  Een plan drong zich op gisteren. Deze morgen deed het plan de ronde in de cafetaria.  De troepen van de mars waren bang om iets te doen. Ons nieuw hoofdkwartier heeft een claustrofobisch effect op hen.

Na het ontbijt roept de Inlichtingen Commissie een vergadering bijeen in de burelen van ‘Directe Actie’. We zijn met zijn tienen, allemaal Spaanse guerrilleros. Ik ken iedereen, en ik heb er vertrouwen in dat geen van hen infiltranten zijn. Ik leg hen het objectief voor. Het hoofdkwartier van Dexia. Ik leg uit warom en wat we nodig hebben.

We verdelen het nodige werk. De Kunst Commissie mobiliseren om de spandoeken en de slogans te maken. Iedereen moet hier terug zijn om drie uur dertig, over de details wordt gezwegen. Ik ga zelf de stad in op verkenning.

Het Dexia hoofdkwartier is een van de hoogste wolkenkrabbers van Brussel. Vanuit het Revolutionair Hoofdkwartier langs de Leopold II laan tot aan het Rogierplein. Als wer er recht naartoe gaan is de kans groot dat we voor we er aankomen zullen tegengehouden worden door de politie.

We kunnen een alternatieve route nemen door een volkswijk langs de Gentse Steenweg, maar we zullen in elke geval in de gaten worden gehouden.

Tussen half vier en vier uur is iedereen terug in het bureau van ‘Directe Actie’, de groep is aangegroeid tot een tweemaal een dozijn mensen. Ik leg de verschillende mogelijkheden uit, de metro is waarschijnlijk onze beste optie. Het is maar drie haltes en de uitgang aan het Rogierplein is rechtover de ingang van de wolkenkrabber. Bovendien, is er geen politie te zien op het plein en stelt  de beveiliging aan ingang niet veel voor.

We verliezen kostbare tijd door uit te weiden over de details en de mogelijke juridische gevolgen. Ik onderbreek met de opmerking dat de metro onze enige optie isn anders komen we aan als het gebouw al gesloten is,

We nemen de metro, en alles werkt zoals gepland. Na onze acties in Parijs, hebben de mensen die erbij waren  vertrouwen in mijn planning, in mijn capaciteit om hen direct binnen te gidsen in het gebouw van het hoofdkwartier van de bank. Een we daar zijn verklaren we het gebouw eigendom van het volk.

De muren op de benedenverdieping bestaan rondom uit glas. Daarom brachten we een stapel print-papier mee, viltstiften en plakband. Als twee veiligheidsagenten er ons op wijzen dat we dit niet mogen doen, zijn al bezig het glas vol te plakken met slogans die naar buiten gericht zijn. Passanten en bedienden die naar beneden komen kijken verbaasd voor ze zich afwenden en terugkeren naar hun eigen besognes.

Parasieten

Enkele minuten later arriveren de eerste politiewagens. Ze beginnen ons naar buiten te duwen daarbij geholpen door de gekken van de bewaking. Sommigen worden daarbij nogal ruw aangepakt en als ze hiertegen verbaal protesteren worden ze op de grond gegooid en handboeien aangedaan. Een van hen kameraad Marianne, krijgt een opzettelijke schop in het gezicht.

Geboeid op de grond

Geboeid op de grond

Wij zullen dit aanklagen. Wij zijn vreedzaam, en elke aggressie tegen ons die niet is uitgelokt zal niet getollereerd worden.

Op het eind blijven er zes mensen binnen op de grond terwijl de anderen van buitenaf roepen: “Bevrijd onze kameraden! Bevrijd onze kameraden!”

Er zijn op zijn minst drie camera’s aan het filmen bij de nieuwsgierigen die zich verzameld hebben.  De straat  staat vol met slogans in krijt. De vensters worden bedekt met papieren die nu naar binnen gericht zijn.

Een kleine politiewagen arriveert om onze kameraden op te pakken. Wij bewaken de uitgangen. Het lijkt alsof de politie er niet echt van overtuigd is dat ze wel moeten opgepakt worden. Ze beginnen te onderhandelen. Een van hen komt naar ons toe, buiten de bank.

Kleine politiewagen

Kleine politiewagen

“Ik weet dat geen van jullie verantwoordelijk is.  Maar ik heb een voorstel. Kan ik daar met jullie over praten. Het aanbod is dat ze onze kameraden laten gaan als we beloven dat we rustig terugkeren naar de universiteit.

Het gezond verstand heeft deze maal gezegevierd. De groep verzamelt. Wij aanvaarden. Onze kameraden worden vrij gelaten, we omarmen elkaar en we vertrekken.

We hebben ons niet volledig aan de deal gehouden, dat klopt. Automatisch wandelden we in de tegenovergestelde richting land de boulevard. Aan de andere kant van de weg is er een ander Dexia gebouw en het was grappig om te zien dat de politiewagens onmiddellijk  de ingang blokkeerden. We groetten het en wuifden naar hen. “De politie is met ons!” We voerden actie en nu beslisten we om de stad in te gaan.

Als we de straat oversteken, vraagt een sympathiek uitziende politie officier in burger waar we naartoe willen. Kameraad Robert antwoordt: “We gaan naar het Agora plein in het centrum, om een Volksvergadering te houden zoals we gisteren deden,”

“Goed, maar je kan  niet langs hier. Deze wegen leiden naar een ‘no go area’.”

Ik kijk op de kaart,  en begrijp waarom. Het loopt voorbij het koninklijk paleis. De politie officier wijst ons de eerste straat links; “De gaat direct naar het Agora plein. Ik zal jullie brengen.”

In Brussel sturen ze altijd Vlaams sprekende politie officieren om met ons te praten. Ze weten dat velen van ons Frans zijn of de taal kennen maar door hun koptelefoons spreken ze Vlaams. Daarom hou ik ervan hen af te luisteren.

“Ze weten best dat ik van de politie ben” zegt onze gids, als hij met de centrale praat, “maar ze hebben geen tekens van aggressie getoond. Ze willen naar het Agora plein, en ze aanvaarden dat ik hen daar heen breng. Over.”

Hij leidt ons voorbij de Belgische Nationale Bank. Ik leg het uit aan de groep. Hij draait zich om naar mij en zegt in het Frans: “Deze instelling betekent niet meer. Het is alleen maar een symbool. De echte macht ligt bij de ECB in Frankfurt nu.”

Ik antwoord in het Frans – het is niet nodig prijs te geven dat ik hem kan volgen in zijn professionele communicatie. “Als de centrale bank nutteloos geworden is, dan kunnen we dat gebouw bezetten en er iets interessants mee doen.”

Hij grinnikt. “Ik denk niet dat ze jullie dat toelaten.”

He chuckles. “I don’t think they would let you.”

We komen aan op het Agora plein en we verzamelen onder de Vrijheidsboom. De  actie is goed afgelopen, we zijn tevreden. Het was goed voor onze moraal. We zijn alleen een beetje ontgoocheld omdat de desktop revolutionairen de we hadden trachten te contacteren niet van hun steol gekomen zijn om ons te vervoegen.

Onder de vrijheidboom

Onder de vrijheidboom

In de bubble

In de bubble

Wat de politie betreft, die zijn duidelijk diplomatischer in Brussel. Ze geven ons ruimte om ons spel te spelen. Ze willen geen boel, en dat is best zo. Anders zou het lijken alsof we enkel uit zijn op confrontaties met hen. Maar dat is niet zo. De politie is een onderdeel van de 99%. Ons doel is het gebruik van overheidsgeld aan te klagen om de banken te redden die de oorzaak waren van de krisis.

Op de terugweg, plannen we een communiqué. Een zeer eenvoudig. We roepen alle indignados overal op om banken te bezetten die met publieke fondsen gered zijn. Ze zijn de eigendom van het volk.

Revolutionair  Hoofdkwartier ‘s nachts

Volksvergadering in de Cafetaria

Revolutionnair Hoofdkwartier 's nachts

Revolutionnair Hoofdkwartier 's nachts

Volksvergadering in de Cafetaria

Volksvergadering in de Cafetaria

Oorspronkelijke Engelse Versie

Advertisements

Input:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.