Officiële verklaring van Occupy Wall Street

Officiële verklaring van Occupy Wall Street – deze verklaring werd gestemd en goedgekeurd door de algemene vergadering van demonstranten op Liberty Square.

Een gevoel van massale onrechtvaardigheid brengt ons hier samen, en we mogen niet uit het oog verliezen waaruit dat gevoel is ontstaan. We schrijven dit neer om te tonen dat we bondgenoten zijn van iedereen die onrechtvaardig behandeld werd door de macht van bedrijven en de economische elite.

Als een volk, verenigd, erkennen wij de volgende realiteit: dat de toekomst van de mensheid samenwerking vereist van haar leden; dat ons systeem onze rechten moet beschermen, en dat wanneer dat systeem corrupt is, of kapot, het aan elk individu is om zijn/haar rechten en die van de naasten te beschermen; dat een democratische regering haar legitieme macht ontleent aan het volk, maar dat geen enkel bedrijf onze toestemming vraagt of heeft gevraagd om voor eigen gewin mens en natuur te exploiteren; en dat een werkelijke democratie nooit kan bereikt worden wanneer alles bepaald wordt door economische macht. Wij spreken tot u in een tijd waarin bedrijven bepalen wat onze overheden doen, terwijl die bedrijven winst belangrijker achten dan de mens, eigen belang belangrijker dan rechtvaardigheid, onderdrukking belangrijker dan gelijkheid. We zijn hier vreedzaam samen, en dat is ons recht, om de volgende feiten publiek te maken.

Ze hebben op illegale manier onze huizen afgepakt.

Ze hebben straffeloos hun bedrijven laten redden met belastinggeld, en blijven hun toplui exorbitante bonussen uitbetalen

Ze hebben ongelijkheid en discriminatie op de werkvloer nagestreefd, gebaseerd op leeftijd, huidskleur, geslacht, gender en seksuele voorkeur.

Ze hebben het voedselsysteem vergiftigd door nalatigheid, en hebben het landbouwsysteem ondermijnd door het te monopoliseren.

Ze hebben geld verdiend aan foltering, opsluiting en wrede behandeling van ontelbare dieren, en proberen dat actief te verstoppen.

Ze werken op allerlei manieren werknemers tegen die betere loonvoorwaarden en een veiligere werkplek willen onderhandelen, wat hun recht is.

Ze houden studenten gegijzeld via studieleningen van tienduizenden dollar, terwijl het recht op onderwijs een mensenrecht is.

Ze werken systematisch met onderaannemers om op die manier minder lonen te moeten betalen en minder moeten bijdragen aan de gezondheidszorg.

Ze hebben het gerecht beïnvloed om dezelfde rechten te krijgen als mensen, terwijl ze niet dezelfde plichten hebben, en aan hun verantwoordelijkheden en schuld ontsnappen.

Ze hebben miljoenen uitgegeven aan advocaten om niet aan hun contractuele verplichtingen voor de gezondheidszorg te moeten voldoen.

Ze hebben onze privacy verkocht als was het een handelswaar.

Ze hebben het leger en de politie gebruikt om persvrijheid te beknotten.

Ze hebben moedwillig verzaakt aan hun plicht om slechte producten uit de handel te halen, en zo onze levens op het spel gezet om meer winst te kunnen maken.

Ze ondermijnen het economisch beleid, ondanks de catastrofale gevolgen van hun visie op het beleid.

Ze hebben grote sommen geld gegeven aan politici die eigenlijk verondersteld worden om hen te reguleren en controleren.

Ze blijven alternatieve energiebronnen actief blokkeren en houden ons zo afhankelijk van olie.

Ze blijven generieke geneesmiddelen tegenhouden die levens kunnen redden, alleen om investeringen te beschermen die intussen al behoorlijk wat winst hebben opgeleverd.

Ze hebben moedwillig olielekken verzwegen, ongevallen, en valse boekhouding, om meer winst te kunnen maken.

Ze houden het volk moedwillig slecht geïnformeerd en angstig met hun controle van de media.

Ze hebben contracten aanvaard om gevangenen om te brengen, zelfs wanneer er serieuze twijfel was over hun schuld.

Ze streefden kolonialisme na in binnen- en buitenland.

Ze hebben deelgenomen aan foltering en moord op onschuldige burgers.

Ze blijven massavernietigingswapens maken met als doel overheidscontracten binnen te halen.*

Aan alle mensen ter wereld,

Wij, de algemene vergadering van New York City, bezetters van Wall street en Liberty sqare, sporen u aan om uw macht uit te oefenen.

Maak gebruik van uw recht om vreedzaam samen te komen; bezet publiek terrein; start een proces om onze problemen aan te pakken en bedenk oplossingen die bereikbaar zijn voor iedereen.

Aan alle gemeenschappen die actie ondernemen in de geest van directe democratie: wij steunen jullie, met behulp van documentatie en alle andere hulpbronnen die we ter beschikking hebben.

Doe mee, en zorg ervoor dat er naar ons geluisterd wordt!

*Deze lijst heeft niet de bedoeling om volledig te zijn

Vertaling: groenNoord

Extra Links

How to make a succesfull occupation

Recept voor een vreedzame #revolutie

Snelgids voor Groepsdynamica van Volksvergaderingen (Deel 1)

Snelgids voor Groepsdynamica van Volksvergaderingen (Deel 2)

Advertisements

3 comments

 1. De Viegende Reporter · October 18, 2011

  Hallo GroeNoord,
  Thanx voor de link en voor de vertaling. Je mag ons dat soort teksten altijd opsturen, dan zet ik ze wel online op de Blog, is nuttig voor de mensen die niet op FB zitten en die zijn er ook. Het zou nog leuker zijn als Occupy Antwerp en groeNoord zelf op deze blog zou gaan publiceren. Als jullie iemand hebben die een beetje vertrouwd is met WordPress laat het dan weten via mail.
  Hartelijke groeten

 2. groeNoord · October 18, 2011

  De vertaling is zeker voor verbetering vatbaar. Maar tijd is schaars – hier een google docs versie zodat iedereen kan verbeteren, schaven, etc…

  https://docs.google.com/document/d/1tIBM4-ndzoKjnDjKzCLLph6WmwV_akGezGWZ2cUNxhc/edit?hl=en_US

  Meer vertalingen op http://www.facebook.com/editnote.php?draft&note_id=224539220943408&id=100001619940665#!/profile.php?sk=notes

Input:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.