Ook modaal gezin getroffen door saneringsmaatregelen

De begroting treft niet alleen de pas afgestudeerden en de gepensioneerden in spe, ook het modaal gezin zal jaarlijks 550 euro extra ophoesten. Thomas Miels en Ann Van Den Broeck berekenden het in De Morgen van 3 december. Ze gaan uit van en gezin met twee jonge kinderen. Dimi is onderwijzer Barbara is vertegenwoordigster in de automobielsector.

– Er komen nieuwe plafonds voor belastingaftrek: +226,48 euro
– Bedrijfswagen wordt duurder: + 312 euro
– Betaaltelevisie: +12 euro

Bovendien loopt het gezin dat een verbouwing gepland had voor 3.000 euro mis omdat energiebesparende investeringen niet langer aftrekbaar zijn.

Bedrijven daarentegen blijven genieten van gunstige belastingtarieven. Onlangs berekende de PVDA nog dat de 3000 meest winstgevende Belgische bedrijven slechts belast werden tegen een tarief van 5,73 procent.

Het reële belastingtarief voor de bedrijven bedroeg in 2008 slechts 13,6%. Die cijfers tonen aan dat ze in de voorbije jaren hebben kunnen rekenen op een massieve belastingverlaging. Kijk naar de inkomsten uit vennootschapsbelasting voor de aanslagjaren 2001 tot 2008 – cijfers van Reynders zelf.

Dat er gesleuteld werd aan de notionele intrestaftrek kon niet uitblijven nadat was uitgelekt dat bedrijven als Electrabel, Acelor-Mitall met miljarden belastingsvoordelen aan de haal gaan. Zelfs de OESO vond dat die moest herzien worden. Maar deze hoorn des overvloed voor de bedrijven  is niet afgeschaft, hij is slechts een  beetje teruggedraaid.

Fraude wordt niet aangepakt

Schaduw Economie OESO 2011

Die ontwikkeling van schaduweconomieën hangt nauw samen met de opkomst van het neo-liberalisme. Uit een onderzoek van Friedrich Schneider in de 21 OESO landen blijkt dat de omvang van de  schaduweconomie  gewoon verdubbeld is van 10% in 1970 van het bbp naar gemiddeld 20% in landen als België, Denemarken, Italië, Norwegen, Spanje en Zweden.

Als je deze cijfers ziet dan is de opbrengst  van fraude bestrijding gewoon lachwekkend.  900 miljoen is het streefcijfer. Er worden extra inspecteurs aangeworven.

Eventjes rekenen. het bnp bedroeg in 2010 394,3 miljard dollar of  295 miljard euro.  Als je daar 17,1% van neemt kom je aan 50,5 miljard euro. Aan de laagste reële tarief van 13,7 % (zie hoger) zou een effectieve fraudebestrijding 6,9 miljard moeten opbrengen.

Zie ook Begroting 2012 zal armoede nog doen toenemen


Advertisements

Input:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.